Baia’s Wine to mała rodzinna winiarnia w imertyjskiej miejscowości Obcha (324 m n.p.m.). Baia pochodzi z winiarskiej rodziny, która zajmuje się wytwarzaniem wina z endemicznych odmian winorośli rosnących w zachodniej Gruzji od trzech pokoleń (m.in. tsolikouri, aladasturi, otskhanuri sapere, tsitska i krakhuna). Wraz z rodzeństwem (siostrą Gvantsą i bratem Giorgim) prowadziła małe gospodarstwo z winnicami, uprawą roślin i hodowlą zwierząt. W 2015 roku rodzina Abuladze, dzięki grantowi dla startupów rolniczych, mogła zwiększyć jakość swojej produkcji, przejść na uprawę organiczną, nieinterwencyjne techniki winifikacji (z wydłużonym procesem maceracji do 3 miesięcy i traktowanie churi, rodzaju kwewri, w sposób indywidualny) i powołać do życia nową markę Baia’s Wine. Wytwarzają ok. 8.000 butelek wina rocznie.
Baia’s Wine
