Andert

Wino Andert

Bracia Erich i Michael Andert zarządzają rodzinnym 4,5 ha gospodarstwem w Pamhagen, w okolicach Jeziora Nezyderskiego w Burgenlandzie, nie daleko granicy z Węgrami. Uprawiają biodynamicznie (od 2003 certyfikat Demeter) winorośl (zweigelt, st. laurent, cabernet sauvignon, ruländer, neuburger), zajmują się hodowlą zwierząt (kury, gęsi i kaczki,; fermentują warzywa, wędzą i piklują mięso, zbierają zioła i wytwarzają nalewki. Michael poznał w praktyce zasady biodynamiki pracując 19 lat dla Seppa Mosera, ojca austriackich naturalistów. Erich natomiast pracował jako sommelier i sprzedawca w restauracjach, sklepach z winami i u kilku importerów. Pierwszym komercyjnym rocznikiem rodzinnej winnicy był 1998. Winogrona są zbierane ręcznie, fermentowane spontanicznie, bez kontroli temperatury, wszystkie wina są macerowane, używają niewielkiej dawki siarczynów przed butelkowaniem, nie klarują, nie filtrują, butelkują zgodnie z cyklem księżycowym.

Wina producenta