Wina Naturalne

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT, Moja Italia, Winotake i Naturaliści zapraszają do SPOT. na cykl wydarzeń poświęconych winom naturalnym. Chcielibyśmy, aby po raz pierwszy w Polsce w jednym miejscu nie tylko zostały zaprezentowane wiedza oraz produkty najlepszych polskich i zagranicznych winiarzy pracujących metodami naturalnymi, ale przede wszystkim ludzie, którzy zajmujący się nimi z pasją i ich motywacje.

Wielu z nas poświęca czas, aby znaleźć „swojego” rzeźnika, serowara i piekarza, zwraca uwagę na sposób i jakość parzonej espresso, kupuje naturalne soki, a nawet martwi się o obecność jabłek w cydrze. A jednak decyzje w sprawie wina często pozostawiamy ofercie dyskontów. Dzieje się tak pomimo dynamicznego rozwoju tradycyjnych form rolnictwa i związanej z nim kategorii win naturalnych. Informacje dotyczące tego, czym są wina naturalne i czym różnią się od win nowoczesnych, pozostają często marginalizowane. Rok 2014 był jednak szczególny. Dom Bliskowice z Małopolskiego Przełomu Wisły zaprezentował swoje wina na wiedeńskiej edycji najważniejszych targów win naturalnych – RAW Artisan Wine Fair, a Isabell Legeron MW, jej organizatorka, wydała książkę poświęconą winom wytwarzanym metodami naturalnymi. Najwyższy czas, aby zaprezentować nowy smak oraz stojącą za nim filozofię szerszej publiczności w Polsce.

Wina naturalne pojawią się w następujących odsłonach:

11.00-14.00: Warsztaty wiedzy o winach naturalnych w formie degustacji komentowanej.
Degustację komentowaną poprowadzi Isabelle Legeron. Jedyna Francuzka z tytułem “Master of Wine”, posiadająca zarówno “Villa Maria Award for Viticulture”, jak i “Madame Bollinger Award for Excellence in Tasting”. W 2009 roku otrzymała w Paryżu tytuł “Wine Woman of the Year 2009”; współpracuje z prestiżowym magazynem “Decanter”; inicjatorka RAW – The Natural Wine Fair w Londynie i Wiedniu; autorka programów o winach naturalnych dla Travel Channel (pokazywanych także w Polsce w Kuchnia +); autorka książki „Natural wine”.
Wśród zaproszonych Gości będą również winoogrodnicy pracujący metodami naturalnymi, m.in. Claudio Panetta/Il Cancelliere, Rafaello Annicchiarico/Podere Veneri Vecchio, Nadia Verrua/Cascina 'Tavijn oraz Lorenzo Corino/Case Corini.

Cena: 150zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl

10.00-13.00 oraz 15:00-18:00: Warsztaty kulinarne – kuchnia naturalna
Warsztaty poprowadzi Marta Wajda – projektantka, absolwentka krakowskiej ASP, trenerka kulinarna współpracuje m.in. ze studiem kulinarnym CookUp gdzie prowadzi autorskie zajęcia dla dzieci i rodziców. Twórczyni projektu kulinarnego Made with Love. Autorka tekstów kulinarnych dla portalu Hellozdrowie.pl oraz Ladnebebe.pl, współpracuje z magazynami kulinarnymi. Promotorka miejskiego ogrodnictwa. Współorganizatorka Warszawskiego Urban Market, którego 10 edycji przyciągnęło ponad 20 tysięcy odwiedzających i ponad 400 wystawców.

Cena: 150zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl

14.00-16.00: Lunch dla wystawców i mediów
16.00-17.00: Otwarty wykład Isabelle Legeron
17.00-19.00: Otwarta degustacja win naturalnych, podczas której będzie można także zakupić wybrane wina (bezzwrotna kaucja za kieliszek: 20zł, płatne na miejscu)

Partnerzy medialni: Magazyn Usta, Magazyn WINO, Food & Friends, Winicjatywa, Vinisfera.pl, Czas Wina
Partner: Puro Hotel Poznan

 

termin:
25 kwietnia
godzina:
liczba miejsc:
ograniczona

Zamknij formularz

Cena:

zł / os.

Liczba miejsc:

Razem:

380

999

Posiadasz zaproszenie?

kliknij POTWIERDŹ następnie KUPUJĘ

Dane osoby zapraszanej

Dane zamawiającego

Adres dostawy

Odbiór zaproszenia

płatność PayU

 

Dokonując zakupu potwierdzam, że zapoznałem się z regulaminem