Sous le Végétal

Wino Sous le Végétal

Sous le Végétal to wspólny projekt Jasona Ligasa (Domine Ligas), Patricka Bouju (Domaine la Bohéme) oraz Vassilia Alexiou (szef kuchni) na wulkanicznym Samos (wyspa u wybrzeży Azji Mniejszej). Podczas wakacji Jason i Vassili odwiedzili lokalną spółdzielnię winiarską, gdzie spotkali młodą enolożkę, z którą degustując rocznik 1958, postanowili połączyć siły. Swoją pomoc zaoferował także Patrick Bouju, pracujący na co dzień z glebami wulkanicznymi. Celem ich wspólnego działania jest nadanie autentycznego wyrazu tarasowym winnicom muskata (do 800 m n.p.m.) porastającym zbocza góry Karvounis. W tym celu przeprowadzono niezbędne prace wzmacniające tarasy, naprawiano murki i przygotowano winnice do funkcjonowania według zasad permakultury (czyli pozwalając działać naturze) i wprowadzono praktyki biodynamiczne. Wszystkie wina powstają z muscat blanc à petits grains. Winogrona zbierane są ręcznie, są macerowane, fermentowane spontanicznie w różnych zbiornikach, nie są klarowane, ani filtrowane, są butelkowane bez dodatku dwutlenku siarki.

Wina producenta

Wina z regionu