Patricius

Wino Patricius

Winiarnia Patricius należy do rodziny Kékessy. Obecnie zarządza nią Dezső i jego córka Katinka. Ich przodkowie, zarówno ze strony matki, jak i ojca, uprawiali winogrona w rejonie wzgórz Mátra i Tokaj już w XVIII wieku. Dzisiaj to siedem winnic (85 ha) w pięciu wsiach (Szárhegy-dűlő / Sárazsadány, Czigany-dűlő / Bodrogkisfalud, Várhegy-dűlő / Bodrogkisfalud, Lapis-dűlő / Bodrogkeresztúr, Bendecz-dűlő / Bodrogkeresztúr, Sajgó-dűlő / Bodrogkeresztúr i Teleki-dűlő / Tokaj), które charakteryzują się różnymi glebami i mikroklimatami. Za winifikację odpowiada Péter Molnár, który w wybitnych rocznikach z najlepszych winnic wytwarza niewielkie partie win specjalnych. Od 2003 roku powstają także wina z późnego zbioru zarówno z gron bardzo dojrzałych, jak i winogron całkowicie lub częściowo zbotrytyzowanych. Wina aszú powstają z konkretnych winnic i dojrzewają w beczkach dębowych od 30 do 48 miesięcy w kamiennych piwnicach z tufu, które są idealne pod względem temperatury i wilgotności.

Wina producenta