Produttori del Barbaresco

Wino Produttori del Barbaresco

W 1958 roku proboszcz z miejscowości Barbaresco uznał, że jedynym sposobem na utrzymanie produkcji dziewiętnastu okolicznych niewielkich winoogrodników będzie stworzenie spółdzielni Produttori del Barbaresco. Pierwsze trzy roczniki win powstawały w piwnicy kościoła, ale szybko kolejne winnice zaczęły zgłaszać akces do tej inicjatywy. Dzisiaj obejmuje ona pięćdziesiąt dwa podmioty gospodarujące samodzielnie na ponad 100 ha winnic nebbiolo (jedna szósta powierzchni apelacji) i produkuje rocznie ok. 500.000 butelek. Spółdzielnia odegrała kluczową rolę w podnoszeniu jakości win z Barbaresco wytwarzając proste Nebbiolo Langhe, podstawowe Barbaresco oraz dziewięć win z pojedynczych winnic (Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajè, Montefico , Muncagota i Rio Sordo).

Wina producenta