Rietsch

Wino Rietsch

Mimo że rodzina Rietsch gospodarowała w Mittelbergheim u podnóża Wogezów w Alzacji od XVII wieku (od siedmiu pokoleń), to początkowo uprawa winorośli nie była ważniejsza niż tytoniu. Dopiero rodzice zarządzającego od 1987 roku winiarnią Jeana Pierre’a – Pierre i Doris postanowili w latach 70-tych XX wieku poświęcić się całkowicie winiarstwu. Jean-Pierre pracuje obecnie z żoną Sophie oraz siostrą Anne-Lise i jej mężem. Od 2006 roku poświęcił się produkcji win naturalnych, początkowo z pinot noir, a później także z białych odmian winogron. Uprawa winorośli na 12 ha odbywa się w sposób organiczny, wina powstają z minimalną interwencją w proces winifikacji, w oparciu o spontaniczną fermentację, z wykorzystaniem niskociśnieniowej prasy pneumatycznej do delikatnej ekstrakcji, z powolną fermentacją. Jean-Pierre eksperymentuje także z winami macerowanymi na skórkach.

Wina producenta