WARSZTATY KULINARNE Z WEGAN NERD – PHO BIBIMBAP I STIR-FRIED WEGAŃSKA PODRÓŻ PO AZJI II
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza w wegańską podróż po Azji z Alicją Rokicką, autorką bloga Wegan Nerd.
Azja słynie w krajów, gdzie jedzenie mięsa wcale nie jest takie oczywiste. To tam powstało tofu, tempeh czy seitan popularne wegańskie zamienniki. Kuchnia azjatycka staje się bardzo popularna. Już niemal każde polskie miasto może pochwalić się dobrym sklepem z zupą ramen i restauracjami serwującymi dania z woka.
Co takiego przyciąga ludzi do kuchni azjatyckiej? Intensywność potraw uzyskiwana dzięki piątemu smaku- umami. Na warsztatach przygotujemy roślinne i bezmięsne opcje popularnych potraw. Dowiemy się jak ugotować idealny, aromatyczny i długo warzony bulion warzywny. Poznamy typowe dla Azji składniki, które coraz częściej pojawiają się w wegańskiej kuchni. Będzie bardzo umami!
Menu:
Wegańska zupa pho z “wołowiną” i makaronem ryżowym
Bibimbap, czyli koreańska micha mocy z tempehem
Mapo doufu czyli chiński przepis na ostre tofu
Makaron z batata stir-fried z warzywami, sezamem i sosem cytrynowo sojowym
Pudding ryżowy karmelizowanym bananem
Termin warsztatów:
15 września (sobota) godz. 10:00-13:00 lub 14:00-17:00
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.
Alicja Rokicka – wegetarianka od 13 roku życia, założycielka bloga w 100% roślinnego Wegan Nerd, ogłoszonego tytułem Kulinarnego Bloga Roku 2014 oraz Blogiem Roku 2015 przez 100 Best Poland Restaurants. Jesienią ukazała się jej pierwsza, autorska książka kulinarna zatytułowana Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia, której misją jest zachęcenie do zdrowego, zróżnicowanego, nieco zwariowanego i kolorowego sposobu odżywiania. Dzięki jej autorskim przepisom i fotografiom każdy znajdzie w weganizmie coś dla siebie.
Cena:
zł / os.
Liczba miejsc:
Razem: