WINA POMARAŃCZOWE Z WĘGIERSKIEGO GARAŻU
U podnóży Matry (Karpaty Zachodnie) leży niewielka miejscowość Gyöngyöspata, w której mieszka Balint Losonci. Ten ambitny i bezkompromisowy winiarz produkuje interesujące wina pomarańczowe i czerwone będące ekspresją wulkanicznego terroir regionu, niskiej wydajności zbiorów (max 1 kg z krzewów), autentyczności i jakości. Pokazuje wielki potencjał niedocenianego jeszcze regionu na winiarskiej mapie naszych węgierskich Bratanków.
Balint pojawi się w SPOT. z 4 winami pomarańczowymi oraz 2 czerwonymi. Degustację w języku angielskim i polskim poprowadzi wspólnie z naszym zaprzyjaźnionym importerem win Darkiem Kopiczko z Wine&People.
Prezentowane wina:
Parola 2016 / grüner veltliner, müller thurgau / pomarańczowe
Pinot Gris 2017 / pomarańczowe
Harslevelu 2016 / pomarańczowe
Királyleányka 2017 / pomarańczowe
Pinot Noir 2017 / czerwone
Turan 2017 / czerwone
Do win restauracja SPOT. zaserwuje:
Tatar wołowy z korzeniem wasabi i marynowanym imbirem
Kimchi
Pieczone warzywa z dressingiem kaparowym
Termin warsztatów:
8 listopada (czwartek) godz. 18:00 – 21:00
Cena: 60zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.
Wina będą prezentowane wraz z dedykowanymi przystawkami.
Wszystkie aktualne warsztaty znajdziecie również tutaj.
Cena:
zł / os.
Liczba miejsc:
Razem: