Celler 9+

Wino Celler 9+

Celler 9+ to winiarnia znajdująca się w La Nou de Gaiá („nou” po katalońsku oznacza „nowy”, a także liczbę dziewięć), niedaleko Tarragony. Pochodzący z rolniczej rodziny, wykształcony enolog Moisèsa Virgili gospodaruje od 2010 roku organicznie (certyfikat CCPAE) z praktykami biodynamicznymi na 35 ha, z czego 19 ha stanową winnice rozrzucone w czternastu różnych parcelach (cartoixà, cartoixà vermell, macabeu, garnatxa) głównie piaszczysto-gliniastych i wapiennych. Winnice znajdują się zaledwie kilka kilometrów od wybrzeża Morza Śródziemnego i korzystają z jego ciepłego i łagodnego klimatu – jest wystarczająco dużo opadów, a stały wiatr zwany Marinada chłodzi i wysusza winogrona, pomagając im zachować zdrowie i równomiernie dojrzewać. Oprócz winogron gospodarstwo Moisèsa uprawia także oliwki, karob i różne rodzaje zbóż. Rocznie wytwarza ok. 75.000 butelek.

Wina producenta