Le Clos du Tue-Boeuf Tierry Puzelat

Wino Le Clos du Tue-Boeuf Tierry Puzelat

Le Clos du Tue-Boeuf ma wielowiekową historię, sięgającą średniowiecza (w Les Montils rodzina Puzelat gospodaruje od XV wieku). Spadkobiercami rodu są bracia Jean-Marie i Thierry, którzy po doświadczeniach w winnicach w różnych regionach przejęli (starszy w 1990 roku, młodszy dołączył cztery lata później) rodzinną posiadłość, aby – inspirując się praktyką Marcela Lepierre’a – samodzielnie zacząć butelkować wina. Obecnie uprawiają organicznie (od 1996 roku) winogrona na 10 ha (w apelacjach Cheverny i Touraine), głównie na gliniastej glebie zmieszanej z krzemienną kredą Blois. Fermentują spontanicznie, minimalnie siarkując wina i rzadko je filtrując. Thierry stara się zachowanie endemiczne szczepy menu pineau, romorantin i pineau d’Aunis, importuje wina z Gruzji, Hiszpanii i Włoch oraz jest właścicielem winebaru w Orleon.

 

Wina producenta