Luca Bosio Vineyards

Wino Luca Bosio Vineyards

Luca Bosio Vineyards to rodzinny projekt, kontynuowany obecnie przez trzecie pokolenie. Winiarnię (La Cantina Bosio) założyli w 1967 roku Egido i Angela Bosio. Obecnie zarządza nią ich syn, Valter Bosio, wraz z żoną Rosellią (odpowiedzialną za administrację) i synem Luką, który jest dyplomowanym enologiem (Uniwersytet w Turynie). To właśnie on, dwudziestoośmiolatek, ale już ze sporym doświadczeniem, wprowadził do winiarni szereg zmian jakościowych (wykorzystanie rodzimych drożdży i ograniczenie stosowania dwutlenku siarki) i dlatego jego imię widnieje dziś w nazwie firmy. Luca Bosio posiadają 24 ha winnic w piemonckim regionie Langhe: w Santo Stefano Belbo, Castiglione Tinella, Mango, Costigliole d’Asti i w Castagnole Lanze. Oprócz własnych winogron skupują owoce od innych winogrodników, z upraw w Langhe, Monferrato i Roero (nebbiolo, barbera, dolcetto i cortese). Winiarnia wytwarza wina zarówno na rynek lokalny, jak i międzynarodowy. Ich wina obecne są m.in. w Stanach Zjednoczonych, Australii czy Chinach.

Wina producenta