Castello di Verduno

Wino Castello di Verduno

Historyczną piemoncką posiadłością Castello di Verduno (w XIX wieku stanowiącą część majątku rodziny Burlotto, który został podzielony między trzech synów jako Castello di Verduno, GB Brurlotto oraz Cascina Massara) zarządzają obecnie Gabriella Burlotto i wywodzący się z Barbaresco Franco Bianco, którzy wytwarzają Barolo i Barbaresco z najlepszych winnic w obu apelacjach. Winiarnie znajduje się w Verduno, najbardziej na północ wysuniętej gminie Barolo (z cru Monvigliero), oraz w pobliżu słynnego cru Rabajà w obszarze Barbaresco. Od 2000 roku za winifikację odpowiada enolog Mario Andriona, który hołduje stylowi tradycyjnemu, opartemu na długiej maceracji, długiemu dojrzewaniu w dużych beczkach, spontanicznej fermentacji oraz minimalnemu siarkowaniu. W konsekwencji powstają bardzo złożone wina o pikantnym charakterze. 10 ha winnic, znajdujących się w Verduno (nebbiolo i pelaverga) oraz w Rabaja (nebbiolo, dolcetto i barbera) uprawianych jest organicznie.

Wina producenta