Domaine Jacques Selosse

Wino Domaine Jacques Selosse

Anselme Selosse ukończył studia w Burgundii (gdzie poznał takie legendy jak Jean-François Coche, Dominique Lafon i Olivier Leflaive) w 1974 roku zaczął pracować w 7,5 ha posiadłości ojca Domaine Jacques Selosse w Avize w Côte de Blancs (z parcelami Grand Cru chardonnay w Avize, Cramant i Oger oraz Le Mesnil-sur-Oger, pinot noir w Montage de Reims: Aÿ, Ambonnay oraz Mareuil-sur-Aÿ). Od początku kontestował system uprawy winorośli oparty na cenach dla poszczególnych gmin, który nie promował jakości. Gdy w 1980 roku przejął winnicę, wraz z żoną Corinne, zdecydował się na uprawę organiczną, następnie biodynamiczną, radykalne ograniczenie plonów i próbę wyrażenia lokalnego terroir. Był przekonany, że w ten sposób uzyska doskonałe wino bazowe, które zapewni szampanom odpowiednią głębię. Zaczął też wykorzystywać rdzenne drożdże, fermentować wino w barriques (ok. 20% nowych) i zminimalizował użycie dwutlenku siarki. Cały czas eksperymentował z utlenieniem, ograniczał dosage i stworzył solerę wina rezerwowego. W 2018 roku przeszedł na emeryturę, a zarządzenie winiarnią przejął Guillaume, który pracował z ojcem od wielu lat, a od 2009 roku wytwarzał szampany pod własnym nazwiskiem.

Wina producenta