Vinas Mora

Wino Vinas Mora

Vinas Mora to kolejny po Podrum Franjo projekt winiarski Kreso Petrekovica z leżącego na wybrzeżu, na północny-zachód od Splitu i objętego ochroną UNESCO nadmorskiego Primoštenu. Kreso, sommelier z Nowego Jorku, na początku pandemii Covid-19 zachwycił się winem ze szczepu bablić, który Josipa i Neno Marinov wytwarzali na lokalne potrzeby. Większość winiarzy sprzedawała winogrona do lokalnej spółdzielni, którą z pomocą Niko Dukana udało się przejąć. Nazwa w języku chorwackim oznacza „wina z morza” i odnosi się do nadmorskich winnic, w których babić rośnie na skałach schodzących do Adriatyku. Tworzą one niewielkie działeczki z trzema lub czterema krzewami oddzielone kamiennymi murkami. Pierwotna gleba – crvenica (znana w Carso jako terra rosa) powstała w wyniku rozpuszczenia wapienia i dolomitu, jest twarda i zwarta, ale glina w próchnicy pozwala wchłaniać i utrzymać wodę wystarczająco długo, aby zapewnić nawodnienie winorośli. Winiarnia produkuje wina naturalne także z innych lokalnych odmian (debit, marastina, plavina i lasin).

Wina producenta