Tenute SalvaTerra

Wino Tenute SalvaTerra

Posiadłość Tenute SalvaTerra (wł. „ratuj ziemię”) stworzyła rodzina Furia, która od ponad trzydziestu lat zajmuje się uprawą winorośli w sercu Valpolicella oraz grupą kilkunastu prywatnych inwestorów. Główna jej siedziba mieści się w pochodzącej z XVI wieku Villa Giona w Cengia di Nogarine, jednej z najpiękniejszych rezydencji w Wenecji Euganejskiej. Znajdują się tam sale degustacyjne i piwnice, w których starzy się wino. Winiarnie znajdują się w Gambellara (dla win musujących) i Valgatara (dla pozostałych win). Winnice prowadzone w sposób zrównoważony rozrzucone w całym regionie (łącznie 600 ha) i pozwalają wytwarzać wina w różnych apelacjach w liniach Antica Vigna , Corte Giona i Tenute SalvaTerra. Za winifikację odpowiada Beppe Caviola, jeden z najbardziej znanych włoskich enologów (otrzymał tytuł „winiarza roku” od Gambero Rosso i Slow Food), a za rozwój odpowiada Mirko Furia.

Wina producenta