Benoît Ente, młodszy brat Arnauda Ente, jednego z największych producentów chardonnay na świecie, zajmuje się wytwarzaniem wina od 1990 roku, gdy przejął wraz ze swoją ciotką majątek po dziadku. Ich drogi się jednak rozeszły w 1997 roku, aby ponownie się zejść w 2013. Benoît gospodaruje obecnie organicznie na 6 ha, z których wytwarza dwa wina Premiers Cru (Folatières En la Richarde oraz Clos de la Truffière), dwa wina gminne (Puligny-Montrachet i Chassagne-Montrachet) oraz dwa wina regionalne: Bourgogne Chardonnay i Bourgogne Aligoté. Część z dwudziestu parceli została zasadzona w latach 50-tych, niektóre są młodsze i zostały zasadzone przez Benoît w latach 90-tych i na początku XXI wieku. Spontaniczna fermentacja odbywa się zazwyczaj w używanych beczkach dębowych, Benoit lubi też w nich starzyć wina przez 12 miesięcy, a przez 6 kolejnych w kadziach ze stali nierdzewnej. Nie filtruje win i niczego do nich nie dodaje. Jego wina są czyste, precyzyjne, napięte, złożone i oddające terroir.