Domaine Léon Barral

Wino Domaine Léon Barral

Didier Barral jest przedstawicielem trzynastego pokolenia winoogrodników z Lenthéric (apelacja Faugères) w sercu Langwedocji. Didier jako pierwszy zaczął winifikować i butelkować własne wina od 1993 roku. Nazwana na cześć dziadka Domaine Léon Barral stała się forpocztą zmian jakościowych w całym regionie. Swoje winnice (30 ha) posadzone na łupkach zaczął uprawiać biodynamicznie, a gospodarstwo przekształcać w samowystarczalny ekosystem. Dzisiaj jest autorytetem nie tylko w zakresie biodynamiki, ale i uprawy gleby, zwalczania szkodników czy łagodzenie skutków suszy. Didier hoduje krowy, konie i świnie, które zimą wzamcniają glebę naturalnym nawozem. Większość jego winorośli jest bardzo stara – niektóre mają nawet dziewięćdziesiąt lat – co sprawia, że plony są wyjątkowo niskie. Stosuje winifikację niskointerwencyjną, a jego etyka pracy i filozofia przekładają się na niezwykłe wina.