Álvaro Palacios to jeden z najważniejszych postaci rewolucji winiarskiej, która miała miejsce w Hiszpanii w latach 80-tych. Obecnie wytwarza emblematyczne wina w Bierzo, Rioja i Prioracie. Mimo winiarskiego pochodzenia z Rioja Baja, dołączył do grupy (René Barbier, José Luis Pérez, Carles Pastrana i Daphne Glorian) odkrywającej Priorat. Jako najmłodszy, Álvaro był nazywany „delfinem”, a jego wino – Clos Dofí („dofí” po katalońsku znaczy „delfin”), a później Finca Dolfi (obecnie składa się w 95% z garnacha oraz dodatku cariñeny). Winogrona pochodzą z 10 ha winnic w Camp d’en Pique, La Baixada i Coll de Falset. Nieco później powstało L’Ermita z 1,4 ha działki obsadzonej 100-letnimi winoroślami. Obecnie wina są wyraźnie delikatniejsze i mniej ustrukturyzowane niż wcześniej, bardziej wyraziste i nadają się do picia od momentu pojawienia się na rynku.
Álvaro Palacios
