Znajdująca się na wzgórzach Asti Antica Azienda Agricola di Enzo Giacomo Trinchero słynie z barbery, której nasadzenia są najstarsze we Włoszech. Trinchero uprawiają ją od lat 20. XX wieku, gdy rodzinne przedsięwzięcie powadzili bracia Secondo i Serafino. Po nich zarządzanie przejął aż do 2014 roku Renato, który w ostatnim okresie pracował z synem – Ezio. Zawsze byli przekonani, że z barbery mogą powstawać wina o głębokiej złożoności i długiej żywotności. Winnice prowadzone są organicznie, fermentacja odbywa się spontanicznie, a winifikacja ma charakter nieinterwencyjny. Ich emblematycznym winem jest „Vigna del Noce” z nasadzeń z 1929 roku. Stare winorośle, niska wydajność (35 hl/ha) i podejście przypominające Barolo (czterdziestopięciodniowa maceracja i leżakowanie przez co najmniej 3-4 lata w dużych, starych dębowych botti) dają wina wyjątkowe. Ezio wytwarza także wina z grignolino oraz macerowane wina z arneis, malvasii i chardonnay.