Aphros Wines to projekt Vasco Crofta, który po karierze architekta postanowił w 2003 roku odrestaurować należącą do jego rodziny od XVII wieku Quinta do Casal do Paço w dolinie Limy w Minho. Obejmuje ona 20 ha nie tylko winnic (4 ha), ale także lasy akacjowe, dębowe i eukaliptusowe. Od 2006 roku wprowadzono tam pierwsze praktyki biodynamiczne, także dzisiaj Casal do Paço jest uznawana za modelową ekologiczną winnicę. Vasco uprawia loureiro, arinto, vinhão, alvarelhão, ale także sauvignon blanc i pinot noir (z sadzonek Davida Letta z Oregonu) w kilku winnicach (Espadanal, Casa Nova, Moínho Vines i Valflores). Wina Phaunus wytwarzane są bez użycia energii elektrycznej: winogrona są zbierane ręcznie, miażdżone stopami, wyciskane w ręcznej prasie pionowej, spontanicznie fermentowane i leżakowane w amforach Talha z południa Portugalii. Amfory są wyłożone woskiem pszczelim, a niewielka ilość oliwy z oliwek jest używana, aby zapobiec tworzeniu się woalu. Wina są butelkowane ręcznie.