Azienda Agricola Foradori to rodzinna winnica, którą po śmierci ojca przejęła niespełna dwudziestoletnia Elisabetta. Początkowo kontynuowała konwencjonalną produkcję ze szczepów międzynarodowych, jednak szybko zrozumiała, że chce pracować z odmianami autochtonicznymi i musi zmienić podejście do winnicy oraz wytwarzania win. Na przełomie lat 80. i 90. zaczęła butelkować teroldego z pojedynczych winnic (Vigneto Morei i Sgarzon) oraz rozpoczęła współpracę z Uniwersytetem Mediolańskim (i słynnym ampelografem prof. Attilio Scienzą), dzięki czemu udało się wyodrębnić i rozmnożyć 15 starych klonów szczepu. Od 1996 wytwarza Granato – teroldego z pięciu najstarszych winnic, uznawane jest za jedno z największych włoskich win czerwonych. W 2002 roku rozpoczęła konwersję na uprawę biodynamiczną, a w 2009 roku otrzymała certyfikat Demeter. Od 2012 pracuje z nią najstarszy syn, Emilio, a także jego rodzeństwo (Theo i Myrtha). W 2019 roku w gospodarstwie pojawiło się stado bydła, które oprócz nawozu dostarcza mleko do produkcji serów. Obecnie Foradori gospodarują na 28 ha (75% teroldego, manzoni bianco – krzyżówka pinot blanc i rieslinga, nosiola i pinot grigio). Rocznie wytwarzają ok. 150.000 butelek rocznie.
Azienda Agricola Foradori
