Podwaliny Bodegas Abeica położył Julián Fernández kupując winnice w Ábalos. Dzisiaj jego pracę kontynuuje czwarte i piąte pokolenie: Pachi i Ricardo zajmują się winnicami (40 ha), Isabel – winifikacją, a Raúl sprzedażą i dystrybucją. W 2019 roku do zespołu dołączył Ricardo (Richi) i jego kuzyn David, którzy tchnęli nowe życie w rodzinny projekt. Będąc członkami grupy degustacyjnej Martes of Wine wraz z innymi producentami (m.in. José Gilem, Miguelem Merino czy Carlosem Sánchezem), rozpoczął butelkowanie win jednoszczepowych i z poszczególnych winnic w Ábalos i San Vicente de la Sonsierra. W 2022 roku został uznany za jednego ze stu młodych talentów (poniżej 30 roku życia) przez Baskijskie Centrum Kulinarne. Winiarnia butelkuje wina w dwóch liniach: Abaris i Longrande.
Bodegas Abeica
