Bodrog Borműhely

Wino Bodrog Borműhely

Bodrog Borműhely to projekt Jánosa Hajdú i Krisztiána Farkas, który powołali do życia w 2007 roku. Jánosa, wywodzący się z rodziny winiarskiej, i Krisztiána, związanego z Budapesztem jako sommelier, a później pośrednik w sprzedaży win, połączyły wspólna pasja i przyjaźń. Ich winnice znajdują się dziewięć kilometrów od miasta Tokaj w Bodrogkisfalud (parcele Deák, Dereszla, Lapis i Halas). Początkowo gospodarowali na 1,2 ha, a następnie powiększyli winnicę do 4,5 ha. Wytwarzają wina z winogron z własnych winnic, łącząc tradycyjne winiarstwo z nowoczesnością, aby uzyskać jak najwyższą jakość. Oprócz win wytrawnych wytwarzają wina z winogron z późnego zbioru i wina z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią. Od 2015 roku winnice prowadzone są w rygorze ekologicznym. Fermentują w używanych dębowych beczkach na rdzennych drożdżach, pozwalają winu być 9 miesięcy na osadzie, delikatnie je filtrują i siarkują przed butelkowaniem. W zależności od rocznika powstaje od 6.000 do 10.000 butelek.

Wina z regionu