Burja

Wino Burja

Burja to przedsięwzięcie Primoža Lavrenčiča w Dolinie Vipawy, nazwane na cześć zimnego, północno-wschodniego wiatru, który przewiewa winnice z prędkością ponad 200 km/h. Winiarnia znajduje się około 20 km od granicy z Włochami i regionu Friuli, gdzie pod koniec lat 90. Gravner i Radikon zaczęli przywracać tradycję macerowania win białych, zwłaszcza lokalnych odmian malvazija, zelen i rebula (ribolla gialla). Primož, który w 2009 roku opuścił rodzinną winiarnię Sutor, uprawia winnice organicznie i biodynamicznie, aby zachować bioróżnorodność gleby oraz pracując z lokalnymi odmianami (oprócz wspomnianych wyżej: pokalca, refošk i modra frankinja). Jedynym wyjątkiem jest odziedziczona winnica pinot noir, dzięki której wyraża swoją fascynacje Burgundią. W miejscu, gdzie Adriatyk dotyka gór, dominują zróżnicowane gleby, posadowione na tworzącym się w basenie morskim fliszu – skale osadowej, która ma warstwy mułu i piaskowca. Wraz z innymi rodzajami margli, zapewnia on winom, fermentowanym spontanicznie na rdzennych drożdżach Primoža wyraźną mineralność.

Wina producenta

Wina z regionu