Calera Wine Company założył z miłości do pinot noir i chardonnay Josh Jensen (Mr. Limestone) w 1975 roku. Wcześniej zdobywał doświadczenie w Burgundii, gdzie zrozumiał, że wielkie wina z tych szczepów mogą powstawać jedynie na glebach bogatych w wapień. Po powrocie z Francji w 1971 roku poświęcił dwa lata na poszukiwaniach odpowiedniego miejsca w Kalifornii. W 1974 udało mu się wreszcie kupić wysoko położoną 138 ha działkę w Gavilan Mountains (AVA Mt. Harlan), gdzie wcześniej (w San Benito County na wschód od Monterey) wydobywano wapień (nazwa „Calera” oznacza po hiszpańsku właśnie „wapienny kamieniołom”). Winnice, należące od 2017 do Duckhorn Wine Company, zajmują obecnie 34 ha (oprócz pinota i chardonnay rośnie tam także viognier), a Jansen, który zmarł w 2022 roku, uznawany jest za tego, który zdefiniował kalifornijskie wina z pinot noir. W jego interpretacji całe kiście powinny być fermentowane na rdzennych drożdżach, a proces wytwarzania wina mieć charakter grawitacyjny. W efekcie tworzył legendarne wina z potencjałem starzenia na dziesięciolecia.
Calera Wine Company
