Caroline Morey jest najstarszą córką słynnego Jean-Marc Moreya. W 2014 roku, po przejściu ojca na emeryturę, przejęła część rodzinnych winnic, aby założyć własną (7 ha, 8-11.000 butelek). Dziś dzieli winiarnię w Chassagne-Montrachet (Côte de Beaune) ze swoim mężem, Pierrem-Yvesem Colinem (PYC), gdzie produkują elitarną czerwono-białą Burgundię, która jest szczytem możliwości tego legendarnego regionu. Rodzina Morey jest w Chassagne od połowy XVI wieku, a Albert Morey jako pierwszy rozpoczął butelkowanie w 1950 roku. Jego cenne dziedzictwo winnic w Chassagne i Santenay zostało przekazane jego synowi (Jean-Marc), a teraz Caroline. Podobne podejście do winiarstwa podziela ze swoim mężem, wykorzystując rdzenne drożdże, fermentując i leżakując wina w beczkach o pojemności 350 litrów oraz rezygnując z batonażu białych win. W ciągu zaledwie kilku roczników Caroline podbiła świat winami precyzyjnymi, czystymi, o intensywnej mineralności i niezwykłej klarowności terroir.
Caroline Morey
