Cascina Fontana

Wino Cascina Fontana

Cascina Fontana to mała rodzinna winnica, która znajduje się w sercu strefy winnej Barolo w małej wiosce Perno, niedaleko Monforte d’Alba i około 15 km od Alby. Rodzina Fontana uprawia winogrona i wytwarza wina od sześciu pokoleń. Mario i Luisa Fontana są obecnie właścicielami 5 ha, na których uprawia się tylko klasyczne odmiany winorośli Le Langhe: dolcetto, barberę i nebbiolo. Winnice zlokalizowane są w najlepszych strefach produkcji w gminie Castiglione Falletto, La Morra i Sinio. Podejście Mario do winifikacji opiera się na metodach jego dziadka Saverio. Gdy winogrona trafiają do piwnicy, są one odszypułkowywane i lekko miażdżone, aby umożliwić wypłynięcie soku. W takim stanie trafiają do kadzi ze stali nierdzewnej, gdzie fermentacja rozpoczyna się spontanicznie. Długość fermentacji zależy od odmiany winogron. Nebbiolo, z który ma powstać barolo, dojrzewa w dużych beczkach z dębu slawońskiego przez co najmniej dwa lata, a następnie przez rok w cementowych kadziach. Po zabutelkowaniu wszystkie wina starzeją się przez kolejne sześć miesięcy przed wprowadzeniem na rynek.

Wina z regionu