Celler Pardas

Wino Celler Pardas

Celler Pardas to projekt dwóch winiarzy (Ramón Parera i Jordi Arnan), którzy kupili starą 30 ha posiadłość Can Comas w Alt Penedès, niedaleko Sant Sadurni d’Anoia. Obejmuje ona oprócz winnic z lokalnymi odmianami (sumoll, monastrell, malvasía de sitges i xarel·lo), także lasy i inne uprawy (głównie zbóż). Stosują oni w holistyczne podejście do natury, zasady biodynamiki i starają się tworzyć zrównoważony ekosytem rolny. Posiadają certyfikat ekologiczny. Uznawani są za kluczowe postacie odmianowej rewolucji w regionie, która ma przywrócić znaczenie lokalnym odmianom (np. wszystkie ich nasadzenia pochodzą z sadzonek starych winorośli znalezionych w okolicy). Starają się w jak najmniejszym stopniu interweniować w proces winifikacji. Ich wina z rustykalnego sumoll są świeże i delikatne, a aromatyczne xarel-lo i malvasía niepozbawione są mineralności i słonych akcentów.

Wina z regionu