Château la Coustarelle

Wino Château la Coustarelle

Château la Coustarelle znajduje się w wiosce Prayssac, obok słynnego Clos de Gamot. Początki posiadłości sięgają 1870 roku, kiedy w tych okolicach osiedlił się Paul Cassot. W 1947 roku, w trzecim pokoleniu, zarządzanie przejął Pierre Cassot (który przemianował zamek na „Coustarelle”, czyli „małe zbocze”, w związku z obsadzeniem pierwszej działki winoroślą), a w 1980 roku jego syn Michel Cassot i jego żona Nadine. W 1992 roku wystąpili oni z lokalnej spółdzielni i zaczęli wytwarzać własne wina. Od 2002 roku nadzór nad uprawą (53 ha) w części na tarasach z glebami gliniastymi, żwirowymi i piaskami, w części na gliniasto-wapiennej (głównie malbec, merlot i tannat) i winifikacją sprawuje ich córka Caroline. Winogrona są odszypułkowywane, fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, wino dojrzewa zarówno w stali nierdzewnej, jak i używanych beczkach dębowych. Niektóre wina butelkowane są nieklarowane i niefiltrowane.

Wina producenta