Château Langoa Barton

Wino Château Langoa Barton

Historia Château Langoa Barton wiąże się z Hugh Bartonem, wnukiem założyciela domu Barton & Guestier, który w 1826 roku kupił część Château Léoville, tworząc tym samym Château Léoville Barton. Od tego czasu winnica pozostaje w tych samych rękach (od 1983 roku majątkiem zarządza Anthony Barton). W 1855 roku posiadłość została sklasyfikowana jako 3e Grand Cru Classé apelacji Saint-Julien. Położona jest w centrum apelacji obejmuje 15 ha, na których uprawia się na żwirze i glinie cabernet sauvignon (70%), merlot (20%), cabernet franc i petit verdot. Ze względu na fakt, że na terenie posiadłości nie ma zamku, wina winifikowane są w piwnicach Château Léoville-Barton, ale w zdecydowanie lżejszym stylu. Winogrona zbiera się i sortuje ręcznie, a wina dojrzewają w dębowych beczkach (50% nowych beczek). Rocznie wytwarza się około 42.000 butelek.

Wina producenta