Claus Preisinger

Wino Claus Preisinger

Winnice Clausa Preisingera znajdują się w Gols nad Jeziorem Nezyderskim. Claus zaczął wytwarzać wino hobbistycznie razem z ojcem, ale po kilku latach współpracy z Hansem Nittnausem, przekonał się, że jest to jego powołanie. Jego pierwszym rocznikiem był 2000. Rodzinną winnicę powiększył z 3 do 19 ha. Krzewy winorośli rosną na 64 działkach i są w większości obsadzone czerwonymi odmianami (zweigelt, blaufränkisch i siant laurent). Zostały one uzupełnione grüner veltlinerem i weissburgunderem, które Claus fermentuje na skórkach. Claus był pierwszym austriackim winiarzem, który zaczął eksperymentować z winami fermentowanymi w gruzińskich amforach (Weissburgunder Edelgraben 2009 był pierwszym takim winem). Winnice prowadzi biodynamicznie (certyfikowane od 2009 roku), a w procesie winifikacji ogranicza swoją interwencję do niezbędnego minimum. Jego wina są czyste, zrównoważone i oddające terroir. Nieustannie eksperymentuje, prezentując wina wyraźnie różniące się stylem od klasycznych interpretacji z regionu.

Wina producenta