Domaine Clos Puy

Wino Domaine Clos Puy

Thierry Valette w 2000 roku kupił wybudowaną w 1871 roku, ale zaniedbaną posiadłość w Belvèsde-Castillon (niegdyś klasyfikowaną jako 1st Cru St. Emilion) tworząc Domaine Clos Puy. Jego rodzina od pokoleń zajmowała się uprawą winorośli i winifikacją aż do 1998 roku, gdy jego ojciec sprzedał majątek (należały do niego Château Pavie, gdzie Thierry pracował od 1979 roku, i Château Troplong Mondot). Po powrocie do Bordeaux Thierry jako jeden z pierwszych postawił na uprawę organiczną (od 2005 roku – biodynamiczną), bioróżnorodność w winnicach i certyfikację Demeter. Wszystkie winnice (15 ha), położone na szelfie Castillon (z glebami gliniasto-wapiennymi), uprawia się ręcznie lub z pomocą koni. Oprócz merlota, cabernet franc i cabernet sauvignon, uprawia także carménère, malbeka i sauvignon blanc. Fermentuje się spontanicznie zwykle odszypułkowane grona, a wino starzy się w amforach oraz dużych i małych beczkach dębowych.

Wina producenta