Domaine Danjou-Banessy

Wino Domaine Danjou-Banessy

Domaine Danjou-Banessy – stara rodzinna posiadłość w Espira de l’Agly (na północ od Perpignon), która produkowała tylko wzmocnione i wytrawne wina rancio, dopóki Benoit nie przejął władzy od swojego ojca w 2000 roku (wciąż mają je w swojej piwnicy). Jego brat, Sébastien, nauczyciel angielskiego, dołączył do winnicy na pełny etat 5 lat temu. Obecnie produkują wytrawne białe i czerwone wina z bardzo starych winorośli lokalnych winogron, takich jak rzadki i oryginalny carignan gris. Gleba ich winnic zawsze była wolna od jakichkolwiek chemikaliów; bowiem biodynamikami byli zarówno ich ojciec, jak i dziadek. W piwnicy działają z podobną konsekwencją. Benoit i Sebastien są Katalończykami. Z 15 ha (z winoroślami nawet 120-letnimi) wytwarzają ok. 40.000 butelek rocznie.

Wina producenta

Wina z regionu