Patrick Bouju, po studiach winiarskich w Beaune, założył Domaine de la Bohème na początku XXI wieku na zaledwie 1,5 ha wysokopołożonych, wulkanicznych, bogatych w bazalt, gleb Puy-de-Dôme (Saint-Georges-sur-Allier, w gminie Glaines-Montaigut w Owernii). Jego pierwszym komercyjnym rocznikiem był 2002, a w 2008 roku porzucił pracę inżyniera w IBM, aby wytwarzać wino na pełny etat. Obecnie gospodaruje wraz z Justine na 5 ha, ale pracuje także jako négocient, skupując winogrona od winoogrodników na południu Francji. Jego własne winnice składają się ze starych krzewów (najstarsze winorośle mają prawie 120 lat) autochtonicznych odmian (m.in. limberger, mirefleurien, gamay fréau, gamay de bouze). Uprawia je w sposób organiczny, wykorzystując przygotowywane w gospodarstwie preparaty roślinne i orkę konną. Wina fermentuje spontanicznie i butelkuje bez dodatku dwutlenku siarki. Bez wątpienia jest legendą francuskiego winiarstwa naturalnego.
Domaine de la Bohème
