Domaine de la Pépière

Wino Domaine de la Pépière

Domaine de la Pépière to jedna z najlepszych posiadłości u ujścia Loary, prowadzona od 1984 roku przez Marka Oliviera. Przejął on od ojca winnicę i kupił od sąsiada działkę Clos de Briords (obecnie posiada 12 ha). Są one zlokalizowana z widokiem na rzekę Sèvre na wzgórzu Maine, na bardzo kamienistym podłożu (głębsze warstwy gleby składają się z granitu i żwiru). Uprawa winorośli odbywa się zgodnie z zasadami biodynamiki. Mark jest jedynym winoogrodnikiem w Muscadet, który nie posiada ani jednej działki z selekcją klonów. Muscadet sur lie Marka trzymany jest na osadzie zwykle do czasu butelkowania pod koniec maja. Ten wydłużony kontakt nadaje im chrupkości, która sprawia, że są tak orzeźwiające. Jest to tradycyjny sposób wytwarzania muscadetów, którego się powszechnie nie praktykuje, ponieważ większość winiarzy zaczyna butelkowanie już w styczniu. Marek się nie spieszy. Zbiera ręcznie (co również jest w regionie rzadkością), używa naturalnych drożdży, w minimalny sposób ingeruje w proces powstawania wina i butelkuje z bardzo lekką filtracją. Najbardziej znany jest z win z pojedynczych parcel o zróżnicowanym podłożu (granit, gneis, gabbro itd.), które pozostają na osadzie od 2 do 4 lat.

Wina producenta

Wina z regionu