Domaine de la Touraize

Wino Domaine de la Touraize

André-Jean Morin (wraz z żoną Héléaną) w ramach Domaine de la Touraize zaczął wytwarzać własne wina dopiero od 2010 roku, mimo że jego rodzina uprawia winogrona w Arbois od ośmiu pokoleń, czyli od początku XVIII wieku. Wcześniej, podobnie jak jego ojciec i dziadek, sprzedawał winogrona do spółdzielni. W 2009 roku podjął jednak decyzję o sprzedaży części ziemi i inwestycji w winiarnie. Obecnie gospodarują na certyfikowanych ekologicznie 13 ha (m.in. Les Corvées, Curoulet, Sur la Côte czy La Touraize), z których winogrona po części nadal odsprzedaje jednemu z najbardziej znanych winiarzy z Jury. Uprawiają chardonnay, savagnin, ploussard, trousseau i pinot noir. Rosną one na zróżnicowanych glebach (margle błękitne, ziemie wapienno-gliniaste itp.), a na każdej z parcel można znaleźć wiele różnych skamielin, m.in. amonity, które pojawiają się na etykietach win. Najstarsze winoroślą chardonnay, poadzone w 1939 roku, znajdują w Les Corvées. Winifikują w spoób tradycyjny, używają starych, ponad stuletnich dużych beczek i z niewielkim dodatkiem dwutlenku siarki przed butelkowaniem.

Wina producenta

Wina z regionu