Domaine des Ardoisières

Wino Domaine des Ardoisières

Domaine des Ardoisières została utworzona ex nihilo w 1998 roku w miejscu, gdzie uprawa winorośli rozpocząła się w czasach rzymskich. Niestety z czasem areał uprawy radykalnie się zmniejszył (z 20.000 ha przed 1950 rokiem), czemu postanowił przeciwdziałać Denis Perroux – mer Cavine. Zdecydował się na zasadzenie 16 ha winnicy, którą początkowo opiekował się legendarny sabaudzki winiarz – Michel Grisard, a po nim (w 2008 roku) przejął obowiązki Brice Omont z Szampanii. Winnica posiada dwie parcele na stromych stokach Coteau de Cevins (uprawa tarasowa) i Saint Pierre de Soucy, gdzie uprawia się biodynamiczne przede wszystkim szczepy endemiczne: jacquère, altesse, mondeuse blanche, persan i mondeuse noire. Przy tych warunkach osiąga się bardzo niskie plony. Winogrona winifikowane są nieinterwencyje i butelkowane w jedynie pięć etykiet (trzy białe i dwie czerwone).

Wina producenta

Wina z regionu