Domaine Marcel Deiss znajduje się w Bergheim niedaleko Ribeauvillé i jest jedną z najważniejszych w Alzacji. Została założona w 1947 roku i jest obecnie zarządzana przez Mathieu, który współpracuje ze swoim ojcem Jean-Michelem. Wytwarzają wina o wyjątkowej jakości kładąc znacznie większy nacisk na terroir („lieu”) niż odmianowy puryzm. Po przejęciu w 1981 roku słynnej winnicy Granc Cru Schoenenbourg okazało się, że jest ona mieszanką wielu odmian i wszystkie nowe nasadzenia prowadzone są w ten sam sposób. Gospodarują od 1998 roku biodynamicznie na 26 ha (pinot blanc, riesling, pinot gris, pinot noir, muscat, gewürztraminer, sylvaner, auxerrois, pinot beurot, traminer i chasselas rosé). Wina (od wytrawnych do słodkich) fermentują spontanicznie w dużych dębowych beczkach, nie są klarowane, ani filtrowane. Do wytwarzania wina podchodzą jak oddani rzemieślnicy (wraz z Marie-Hélène Cristofaro), doceniając zarówno nie-ludzkie, jak i ludzkie aspekty terroir, co w konsekwencji daje oszałamiające rezultaty.