Domaine Pellé to rodzinna posiadłość prowadzona od 2007 roku przez Paula-Henry’ego Pellé, który należy do czwartego pokolenia winiarzy w apelacji Menetou-Salon. Winiarnię oficjalnie założono w latach pięćdziesiątych XX wieku, bowiem wcześniej rodzina sprzedawała wino w beczkach lokalnej gastronomii. Dziadek Paula-Henry’ego odegrał kluczową rolę w ustanowieniu apelacji i usilnie lobbował, aby na etykietach mogła pojawić się nazwa „Morogues” ze względu na charakter gleb kimerydzkich (takich jak w Chablis, Chavignol i części Aube). Właśnie tam znajduje się 35 ha winnic (5 ha znajduje się w Sancerre) uprawianych organicznie (sauvignon blanc, chardonnay i pinot noir). Najważniejszym winem pozostaje „Morogues”, wytwarzane z siedmiu różnych winnic z tej miejscowości, oraz trzy wina „z pojedynczych winnic”: Le Blanchais, Le Carroir i Vignes de Ratier. Winifikacja opiera się na spontanicznej fermentacji, wykorzystaniu dużych, używanych beczek dębowych, co najmniej 12 miesięcznym starzeniu.
Domaine Pellé
