Domaine Pierre Gerbais to rodzinne przedsięwzięcie funkcjonujące od 1930 roku. W 18 ha winnicach na zboczach doliny Ource w wiosce Celles-sur-Ource (w departamencie Aube) uprawia się organicznie (od 1996 roku certyfikat Ampelos) pinot noir (10 ha), chardonnay (4 ha) i pinot blanc. Geologia winnic w regionie Aube jest inna niż w północnej Szampanii i bardziej przypomina burgundzką, a w Celles leży pas gliny i wapienia podobny do tych z Côte d’Or. Obecnie za wina odpowiedzialny jest niespełna trzydziestoletni, wykształcony w Beaune, Aurélien, który wraz ze swoim sąsiadem Cédric’iem Bouchard oraz Marie Courtin, Jacques Lassaigne, Ulysse Collin, Horiot, Vouette et Sorbée należy do nowej fali producentów szampana. Aurélien, hołdując filozofii terroir, nie boi się eksperymentować (fermentacja w beczkach, fermentacja malolaktyczna, winifikacja pojedynczych parceli), podobnie jak jego najbliżsi przyjaciele i rówieśnicy: Mathilde Grivot (Domaine Jean Grivot), César Perrin (Domaine Beaucastel) i Olivier Lamy. Aby wina oddawały miejsce pochodzenia od 2011 roku tworzy osobne wina rezerwowe osobno dla każdej parceli.