Domaine Zind-Humbrecht powstała w 1959 roku w konsekwencji małżeństwa Léonarda Hombrechta i Geneviève Zind, które połączyło winnice rodziny Hombrecht w Gueberschwihr z winnicami należącymi do rodziny Zind w Wintzenheim. Wcześniej każda z rodzin, która zajmowała się uprawą winorośli od czasów wojny trzydziestoletniej, sprzedawała wina pod własnym nazwiskiem. W latach 60. i 70. Léonard dostrzegł potencjał w porzucanych przez winiarzy wysoko położonych parcelach, które zaczął systematycznie przejmować. Dzisiaj te czołowe alzackie crus (Rangen, Brand, Hengst i Goldert) stanowią kręgosłup 40 ha (riesling, gewürztraminer i pinot gris) posiadłości, która zarządza syn – Olivier, pierwszy Francuz z tytułem Master of Wine (1989). Był on od początku orędownikiem biodynamicznej uprawy i produkcji wina, a od 2002 roku jest prezesem stowarzyszenia Biodyvin. Zind-Humbrecht z winorośli o niskiej wydajności wytwarza wina legendarnie długowieczne, hojne i owocowe, których cukier resztkowy opisuje indeksem 1-5.
Domaine Zind-Humbrecht
