Domine Antoine Jobard

Wino Domine Antoine Jobard

Domine Antoine Jobard założoną w połowie XIX wieku, jedną z najlepszych w  Meursault, zarządza od 2007 roku Antoine. Swoją praktykę opiera na założeniu, że większość pracy winiarza powinna się odbywać w winnicy. Jego ojciec, Francois, nigdy nie stosował środków czy nawozów chemicznych. Od 2006 roku stosuje się tylko siarkę i miedź. Wśród powstających win warto zwrócić uwagę na jedno z najlepszych w regionie Bourgogne Blanc, Meursault En la Barre z winnicy tuż za ich domem oraz Premier Cru (Meursault Poruzots, Blagny, Genevrières i Charmes) oraz ich Puligny-Montrachet Le Trézin z działki na stromym zboczu nad Hameau de Blagny. Wina dojrzewają przez około 20 miesięcy, około 12 do 14 w beczkach, a następnie do 6 miesięcy w tankach. Francois zwykł butelkować po 23 miesiącach, ale Antoine woli, aby wina nie spędzały drugiego lata w beczce. Używa się nie więcej niż 15% nowego dębu. W 2019 roku Antoine wydzierżawił prowadzone organicznie winnice Domaine André Mussy w Pommard.

Wina producenta