Winiarnia Élise Dechannes znajduje się w Côte des Bar, w departamencie Aube, znanego ze spokojnych win różowych z pinot noir (AOC Rosé des Riceys), i wytwarza butikowe ilości win (ok. 15.000) o szerokim spektrum kolorów i profili smakowych (od niezwykle eterycznych i owocowych po bardziej pikantne i wytrawne), zarówno w formie spokojnej, jak i musującej. Élise po ukończeniu Ecole Supérieure de Commerce de Reims rozpoczęła dziesięcioletnią karierę w branży ubezpieczeniowej, ale w 2005 roku ją porzuciła, zaczęła studia enologiczne, wróciła do rodzinnej winiarni i od 2008 roku realizuje marzenie o uprawie winorośli i wytwarzaniu wina. 5 ha winnic prowadzi organicznie i biodynamiczne z szacunkiem dla bioróżnorodności (członek organizacji Terrr’Avenir). Podobnie jak w sąsiedniej apelacji Chablis, dominującym składem gleb są kimerydzki margiel i glina. Winifikacja i starzenie win odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, beczkach dębowych i amforach.
Élise Dechannes
