Eugenio Rosi

Wino Eugenio Rosi

Eugenio Rosi to jednen z najbardziej szanowanych winiarzy z Trydentu. Jego winiarnia znajduje się w dolnym biegu Adygi, czyli Dolinie Lagarina, a jego winnice (obecnie 5,5 ha) rosną pomiędzy Calliano, Volano i wzgórzami Rovereto na wysokości od 200 do 600 m n.p.m. na skałach wapiennych, osadach morenowych i rzecznych. Łagodny i suchy klimat zapewnia Ora wiejąca od jeziora Garda. Eugenio do 1997 roku pracował jako enolog w różnych miejscowych spółdzielniach (m.in. Sociale della Vallagarina). Samodzielną pracę rozpoczął od rodzinnej winnicy, którą systematycznie powiększał (marzemino, nosiola, chardonnay, cabernet sauvignon i cabernet franc). Uprawa ma charkter orgeniczny, a winifikacja – niskointerwencyjny. Przed wyciśnięciem suszy winogrona na specjalnych stojakach w wentylowanych pomieszczeniach, aby nadać moszczowi, a tym samym winu, aksamitną pełnię. Starzenie odbywa się w dużych beczkach z dębu słowiańskiego, burgundzkich barrique oraz beczkach z wiśni.