Franck Massard

Wino Franck Massard

Franck Massard rozpoczął swoją karierę winiarską na sali restauracyjnej (w 1996 roku został najlepszym sommelierem w Wielkiej Brytanii, w 1999 roku – Master Sommelierem), ale postanowił kontynuować karierę po stronie winiarzy. Przez osiem lat pracował jako ambasador i edukator dla winiarni należących do rodziny Torres, po czym zdecydował się powołać do życia własną winiarnię. W 2004 roku wraz ze swoim przyjacielem-sommelierem założył winnicę w Prioracie, z której powstało w 2007 roku pierwsze wino Huellas. W 2009 roku rozpoczęło działalność Epicure Wines. Frank zaczął szukać starych, opuszczonych winnic (oprócz Katalonii, w Ribera Sacra, Rias Baixas i w Valdeorras) oraz współpracować z winoogrodnikami, którym pomaga wprowadzić wina na rynek międzynarodowy. Winogrona uprawia organicznie i biodynamicznie, stosuje winifikacje niskointerwencyjną. W 2013 roku portal nakedwines.com przyznał mu tytuł Naked Winemaker of the Year. W 2018 roku kupił (wraz z Melindą Whiteside i Davidem Forerem MW) 6 ha winnicę w pobliżu miejscowości Poboleda w Prioracie.

Wina producenta