Franz Weninger

Wino Franz Weninger

Franz Weninger wytwarza wina naturalne w Burgenlandzie po obu stronach granicy, zarówno w Austrii, jak i na Węgrzech. Mimo że winiarnia znajduje się w Horitschon, to 20 ha winnic rozsianych jest po okolicznych wioskach, 18 ha za granicą w Balf (Sopron) i kolejne 10 ha w regionie Villány. Ojciec Franza uprawiał winorośl organicznie, a on sam wprowadził uprawę biodynamiczną (certyfikat Demeter) koncentrując się na dwóch odmianach (blaufränkisch i furmint), pozostawiając jednak uprawiane wcześniej: cabernet sauvignon, merlot i syrah. Franz w 1999 roku przejął wytwarzanie win na Węgrzech po ukończeniu szkoły w Klosterneuburgu i odbyciu kilku staży (m.in. w Kalifornii). W 2011 roku przejął całą produkcję po austriackiej stronie granicy. Od 2000 roku fermentuje wszystkie wina spontanicznie i bez jakichkolwiek dodatków. Weingut Weninger jest członkiem stowarzyszenia Respekt-biodyn.