Osiągnięcia G.B. Burlotto (1850-1927) w pracy winiarskiej dorównywały w przeszłości jedynie Biondi-Santi i Vega Sicilia. Obecnie jego prawnuk, Fabio Alessandrii, przywraca winiarni dawny blask wracając do tradycyjnego winiarstwa. Giovan Battista był pionierem sprzedaży barolo w butelce, wyprzedzając nawet Giacomo Conterno. Jego śmierć nie tylko odebrała Burlotto siłę napędową rozwoju, ale także pozbawiła Verduno jednego z największych mistrzów. Dzisiaj, podobnie jak za czasów G.B., największym winem pozostaje barolo z winnicy Verduno Monvigliero. Podobnie jak jego przodkowie, Fabio podchodzi do Monvigliero w sposób klasyczny, macerując 60 dni na skórkach (czego zaprzestano w latach 80. w Langhe) i starząc w dużych beczkach dębowych. Oprócz Monvigliero powstają także barolo z Cannubi, Acclivi (mieszanka crus) i Barolonorme. Z tych samych winnic, ale krócej starzone, powstaje Langhe Nebbiolo. Oprócz tego Barbera d’Alba, głębsza Barbera d’Alba „Aves”, Dolcetto d’Alba, freisa oraz pelaverga.