Henri Gouges odziedziczył 9 ha najlepszych winnic Nuits-St-Georges tuż po pierwszej wojnie światowej i znacznie powiększył je w latach 1920-1934. Dziś obejmują one 14,5 ha (w tym siedem najlepszych Premier Crus: Les Chaignots, Chene Carteau, Les Pruliers, Clos des Porrets-st-Georges oraz Les Vaucrains i Les Saint Georges). Wraz z markizem d’Angerville i kilkoma innymi wioogrodnikami w 1933 roku zaczął butelkować własne wina. Henri miał obsesję na punkcie ograniczania plonów, którą przekazał kolejnym pokoleniom. Obecnie domeną zarządzają jego wnukowie: Pierre i Christian, oraz syn Pierre’a – Gregory, który zajmuje się winifikacją. Od 2008 roku uprawa ma charakter organiczny, a o 1977 roku w międzyrzędziach rośnie życica. Winifikacja ma tradycyjny charakter: po długiej zimnej maceracji następuje spontaniczna fermentacja w niskiej temperaturze, wina przelewane są do dębowych beczek (15-20% nowych), różne cuvée są mieszane oddzielnie w kadziach, a następnie wracają do beczek, gdzie pozostają zwykle 18 miesięcy.