Jacques Lassaigne

Wino Jacques Lassaigne

to niewielka rodzinna winnica (4,7 ha) w Montgueux, w której uprawia się chardonnay (posadzone w latach 60-tych) na glebach niemal identycznych jak Le Mesnil ze względu na tę samą żyłę wapienną. Emmanuel, syn Jacques’a, obecnie zarządzający winnicą, przejął stery w 1999 roku. Zdecydował się na uprawę organiczną, bioróżnorodność i podjął odważną decyzję o butelkowaniu win z indywidualnych działek. Jest zwolennikiem winiarskiego minimalizmu (m.in. spontaniczna fermentacja wina bazowego, minimalne stosowanie dwutlenku siarki podczas tłoczenia, fementacja malolaktyczna, brak klarowania i filtracji, niższe ciśnienie w butelkach). Emmanuel sam degorżuje wszystkie butelki ręcznie, co jest bardzo rzadką praktyką w Szampanii. Opracował też technikę, aby nie musieć uzupełniać butelek po tym procesie. Jego szampany są fascynujące z – jak mówi – „całym ich pięknem i słabościami”.

Wina producenta

Wina z regionu